Omställning – bra för miljön och privatekonomin

Omställning – bra för miljön och privatekonomin

Många tror att det inte är möjligt att snabbt ställa om till ett mer hållbart och miljövänligt samhälle. De som tänker att det inte går underskattar dock kraften av det individuella valet. Om varje människa i samhället ändrar sin livsstil skulle ett mer miljövänligt samhälle kunna skapas redan idag.

Att ställa om till en mer hållbar livsstil behöver inte innebära ett tråkigt liv utan tvärtom går det att leva ett ännu bättre liv på många sätt. En positiv effekt av att göra en klimatomställning är att du kommer att spara pengar och på så sätt förbättra din privatekonomi. Om du till exempel börjar duscha istället för att bada sparar du både pengar och miljö eftersom din energianvändning minskar. Tänk på att installera en takdusch av bra kvalitet som inte droppar och som är behaglig att duscha med. Hos Rörfokus kan du enkelt beställa hem den typ av dusch som både passar för ditt badrum och din plånbok.

Spara pengar på miljövänlig livsstil

Det finns flera exempel på hur en miljövänlig livsstil leder till ett billigare liv. Att handla begagnat är ett av de enklaste sätten liksom att minska ner på onödig konsumtion. Om du dessutom äter mer vegetarisk mat och väljer att gå eller cykla istället för att åka buss eller bil kommer du att spara ännu mer. Varför inte gå igenom hur mycket utgifter du har haft det senaste året och beräkna en genomsnittlig månadskostnad? Jämför sedan denna kostnad med dina nya kostnader efter omställningen till en mer miljövänlig livsstil. Troligen kommer du att bli positivt överraskad av skillnaden!

Så byter du livsstil

En miljövänlig livsstil innebär att du gör hållbara val när du konsumerar. Det handlar till exempel om hur du reser, handlar varor och vad du äter. Bara för att du ställer om till en hållbar livsstil betyder det inte att du måste sluta göra allt som du tycker om utan snarare handlar det om att du byter ett beteende mot ett annat. Om du exempelvis älskar att resa kan du istället för att resa till andra sidan jorden upptäcka Sverige via tåg eller varför inte med cykel? Äventyret är närmare än du tror och särskilt små barn behöver inte resa långt för att tycka att det händer något riktigt spännande.

När du ska handla kläder kan du istället för att shoppa det senaste modet besöka en second hand-affär eller anordna en klädbytardag tillsammans med dina vänner. Det återvunna plagget ligger rätt i tiden och blev till och med årets julklapp 2018. Om du vill kunna variera din garderob med det senaste modet kan du istället använda dig av någon av de hyrtjänster som finns för kläder. Då betalar du ett abonnemang och kan regelbundet byta dina kläder så att du alltid har något nytt att ta på dig.

Leave a Comment