Hur välisolerade hus kan rädda miljön

Hur välisolerade hus kan rädda miljön

God isolering är ett av de bästa sätten att hålla nere energiförbrukningen. Mycket av elkonsumtionen i Sverige går åt till uppvärmning. Årsmedeltemperaturen i Stockholmstrakten är inte högre än omkring 7 °C. Därför är en stor utmaning att hålla en acceptabel inomhustemperatur, utan att använda mer energi än nödvändigt.

Hur du isolerar bättre

Dörrar och fönster är en av de största källorna till att värmen inomhus försvinner iväg. En stor anledning är att många hus är gamla och inte använder moderna tekniska lösningar som energiglas. På samma sätt kan både ytterdörr och innerdörrar vara byggda när man inte tänkte lika mycket på klimatet. Genom att byta ut gamla dörrar och fönster kommer du kraftigt förbättra isoleringen. En annan fördel är att du även får bättre ljudisolering, vilket kan vara bra för bland annat vardagsrum och sovrum.

Hur stor skillnad gör god isolering?

Det beror till stor del på din bostad och var i landet du bor, men överlag är skillnaden större än de flesta tror. Isolering hjälper inte bara under kalla vinterdagar, utan året runt. Du kan också undvika att huset blir för varmt, så att ökade resurser går till luftkonditionering och fläktar. När du minskar

antalet kilowattimmar (kWh) som går åt per månad hjälper du inte enbart miljön. Du gynnar även den egna plånboken och det blir särskilt viktigt om elpriset ökar.

Rekommendationen är att satsa på så kallad grön el som är den klimatsmartaste lösningen, men även när elen kommer från förnyelsebara källor blir den kännbar för ekonomin om du inte väljer energisnåla lösningar i hemmet. På det området spelar god isolering en nyckelroll, liksom att välja tvättmaskin, diskmaskin mm som har hög energiklassning, gärna A+, A++ eller A+++.

Att renovera kan bli en investering

Ett vanligt klagomål gällande satsningar på klimatsmarta lösningar är att det helt enkelt kostar för mycket pengar. Att byta ut alla fönster och dörrar i en hel byggnad är till exempel ganska dyrt,

men inte sällan går det att räkna hem investeringen med en tidshorisont på ett par år. På nätet finns en del bra verktyg där man kan räkna på hur den årliga energikostnaden påverkas av minskad elförbrukning. På riktigt lång sikt går det rentav att tjäna stora pengar på klimatinvesteringar. Inom EU finns en tydlig trend att fasa ut ”miljöbovar” till förmån för mer miljövänliga produkter och tjänster. Ett tydligt exempel är hur glödlampor har fått ge plats till de betydligt bättre lågenergilamporna.

Vad som på kort sikt känns som en dyr och jobbig investering kan alltså löna sig stort för den om istället tänker långsiktigt. Med en välisolerad bostad är du bra rustad för framtiden. Energisnåla alternativ kommer bara att öka i betydelse för varje år som går, särskilt om Sverige ska klara sina redan högt ställda klimatmål.

Leave a Comment