Odla hemma och minska ditt klimatavtryck

Odla hemma och minska ditt klimatavtryck

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Så låter det ofta när man pratar om klimatet och hur vi alla ska ställa om till en grönare värld. Du har kanske redan läst flera tips på hur du kan leva mer klimatsmart. Populära tips kan vara att sopsortera eller köpa begagnade kläder. Vi kan också göra en hel del när det kommer till kosten. Många av de frukter och grönsaker som säljs i livsmedelsbutikerna har fraktats långa vägar innan de hamnar i våra kundvagnar. Genom att odla hemma minskar du ditt klimatavtryck och har också tillgång till fräscha råvaror utan att behöva lämna ditt hem.

Börja enkelt

Även om du bor i en liten lägenhet utan balkong finns det faktiskt råvaror som du kan odla hemma. Vi rekommenderar att du börjar enkelt och satsar på några enklare grönsaker eller kryddor. Du kan till exempel köpa hem högkvalitativa chilifrön och se chilifrukter växa fram. Hos Wexthuset.se hittar du en mängd olika fröer som passar för alla. Plocka ut de som du tycker bäst om och läs på om hur de trivs. Om det låter för svårt att odla så kanske du ska vänta med den varan tills du känner dig mer varm i kläderna. Skulle du bo i lägenhet går det även att se över möjligheten att hyra en odlingslott i din stad eller i en närliggande dito.

Grönsaker och frukt som växer inomhus

Om du vill börja enkelt kan du fokusera på sådant som kan växa i ditt egna kök. En av dessa är ingefära som både är nyttigt och gott. Du kan köpa det i fröform eller plantera en liten del som du köper från affären. Det är dock bäst att välja frö eftersom de du köper i affären kan vara besprutade för att inte kunna odlas. Det tar ungefär 3-4 månader innan du kan se frukten av din plantering. Sätt igång några olika krukor för efter cirka 10 månader måste du börja om på nytt.

Minipaprikor är också ett bra alternativ om du vill kunna odla inomhus. Speciellt under vår och sommar eftersom de gillar värme och sol. Det är viktigt att ha en bastant kruka eftersom det är en växt som kräver en hel del plats. Det finns ett stort utbud av frön som kan du välja bland. Du har också möjligheten att köpa en färdig växt om du föredrar det. Allt beror på hur bekväm du känner dig med att odla.

Gör odlingen till ett intresse

Du bestämmer själv hur långt du vill ta odlingen och vilka växter du vill satsa på. Kom ihåg att det är en ypperlig möjlighet att minska ditt klimatavtryck och bidra till en bättre framtid. Samtidigt kan det bli ett roligt intresse och en hobby att engagera sig i.

Leave a Comment