Miljövänliga sängar

Miljövänliga sängar

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv i våra sängar. Det är därför viktigt att man har en bekväm säng som bidrar till en bra nattsömn. Det är också viktigt att sängen är gjord av material som inte är skadliga för hälsan, något som inte är självklart idag. Allt fler blir medvetna om den cocktail av kemikalier som omger oss i vårt dagliga liv och i våra hem, i städprodukter, i elektronik, i tvål, i barnens leksaker och i våra möbler. Exakt vilken effekt denna blandning av olika kemikalier kommer att ha på vår hälsa på lång sikt vet vi inte än, men många väljer att redan nu försöka rensa bort så många kemikalier som möjligt ur sina hem. Sängen, som man alltså ska ligga många timmar i, är kanske allra viktigast att ha så kemikaliefri som möjligt.bedroom-405920_960_720

Ett alternativ för att se till att så är fallet kan vara att köpa en begagnad säng och madrass. Möbler (däribland sängar) avger nämligen flest kemikalier när de är nya, och när en säng avger kemikalier i luften, andas man in dem under natten när man sover. Det kan till exempel handla om flamskyddsmedel och annat från syntetiska plaster och syntetiska skummaterial. En begagnad säng som redan använts under flera år har redan avgett de flesta av dessa kemikalier, även om de syntetiska materialen finns kvar i madrassen.

Om man inte nöjer sig med detta, utan vill ha en ny säng som är så fri från kemikalier som möjligt, kan man leta efter sängar med en miljömärkning, till exempel Svanen-märkta sängar. Fördelen med detta är att Svanen listar de krav de ställer på materialen som används i sängarna tydligt på sin hemsida, vilket gör att du kan vara helt säker på vad som finns i din nya säng och inte. Om det är en specifik kemikalie som du vill undvika kan du fråga sängtillverkaren.

Om du är i färd med att köpa en ny säng, och funderar på att välja en ekologisk eller miljömärkt säng, kan du gå in på Sleepo.se. Där finns sängar för alla smaker, vare sig du letar efter en viss modell, som en kontinentalsäng, eller sängar som uppfyller ett visst krav, till exempel miljömärkta sängar.

Leave a Comment