Miljövänliga golv

Miljövänliga golv

De som vill ha ett så miljövänligt hem som möjligt, och som är i behov av att byta ut sitt nuvarande golv eller bygga nytt, bör välja ett golv av ett naturmaterial som inte behandlats med några kemikalier eller miljöfarliga ämnen, och som är förnyelsebart. Som tur är finns det flera alternativ att välja på, som dessutom erbjuder stor variation när det gäller personlig prägel och stil.

Ett sådant material är trä. Trägolv är förnyelsebara (förutsatt att man väljer trä från en ansvarstagande producent som planterar ny skog där den skövlas) och har flera andra fördelar. Trägolv passar till exempel särskilt bra i vårt klimat, eftersom de är varma, och de är dessutom bra för rygg och fötter, eftersom de har lite svikt. Genom att välja ett trägolv ger man också sig själv stora valmöjligheter när det gäller golvets utseende, eftersom man kan skapa variation genom olika träslag, som har olika färg, hårdhet och glans. Dessutom kan man lägga golven som plankor eller som parkett, och parkettgolv kan som bekant läggas i en mängd olika formationer.Parquet_Versailles_Motif

Ett annat förnyelsebart naturmaterial som passar utmärkt till golv är kork. Naturkork skapas genom att man skrapat av barken på korkekar. När detta görs med ungefär tioåriga intervaller skadas inte trädet alls av detta, utan det kan fortsätta producera ny bark under hela sin livslängd. Många tillverkare av korkgolv använder dessutom återvunnen kork från bland annat gamla vinkorkar. Också korkgolv är varma och sköna att gå på, och också korkgolv erbjuder stor variation, eftersom de finns med en mängd olika ytor och färger.

Det finns också golv som är en kombination av båda dessa miljövänliga material, nämligen linoleum. Linoleum tillverkas genom att man blandar kork, trä och kalksten med linolja och harts, och sedan pigmenterar denna blandning i önskad färg. Massan valsas sedan fast på en väv av jute, och på detta sätt får man ett helt naturligt, miljövänligt och hållbart golv. Linoleum kom ursprungligen från England, där det uppfanns av Frederick Walton, men sedan 1896 finns också en tillverkare av linoleumgolv i Sverige, vilket betyder att man kan köpa ett lokalt producerat golv och inte behöver belasta miljön med långa fraktsträckor.

Leave a Comment