Gör livsstilsförändringar för klimatets skull

Gör livsstilsförändringar för klimatets skull

Det är hög tid att alla drar sitt strå till stacken och gör de livsstilsförändringar som krävs för att planeten ska överleva. Livsstilsförändringar handlar till exempel om att äta mer vegetariskt, konsumera och flyga mindre. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Du kan börja där du känner att det går att göra en förändring. När du ska byta bil kanske du kan köpa en elbil. Om du ska köpa en elbil kan du satsa på en Easee laddbox som laddar din elbil på ett mycket kostnadseffektivt sätt. Elbilen är dyrare i inköp men om du kan spara pengar på laddningen kommer du snart att ha jämkat upp det jämfört med en bil med förbränningsmotor. Du kan få upp till 50 procent lägre elpris med en sådan laddbox. Laddboxen gör det nämligen möjligt att ladda bilen när elpriset är som lägst. När elpriset är lågt använder inte lika många el och priset går ner. När elförbrukningen är lägre kommer elen till störst del från solenergi samt vind- och vattenkraft. Därför är det bra att använda elnätet när trycket är mindre.

Fokusera på vad du kan göra

Att förändra livsstilen är en uppgift främst för människor i västvärlden. Alla har möjlighet att göra något för klimatet. De miljömedvetna livsstilsförändringarna är viktiga. Exempelvis kan du börja äta mer växtbaserat. Det betyder inte att du behöver sluta äta kött, bara äta lite mindre. För dig personligen kommer det inte bli så stor skillnad, men det har stor effekt på utsläppen av växthusgaser om du begränsar köttintaget till bara en till två gånger i veckan.

Dra ner på konsumtion av prylar

Att inte konsumera mer än nödvändigt är också något som inte bara miljön har nytta av utan även din plånbok. Försök att avstå från all nöjeskonsumtion och fundera över om alla inköp verkligen är nödvändiga. Det går att hitta massor med saker begagnat som dessutom är mycket billigare. Västvärlden är mer eller mindre byggt på konsumtion och det finns lockelser i varje hörn. Men om du väl har bestämt dig kommer du kunna minska dina inköp. Om du börjar fundera på vad som egentligen är viktigt i livet är det nog inte fler prylar eller resor som står högst på den listan. Men kom ihåg att värderingar inte automatiskt leder till beteendeförändringar. Bryt ner dina värderingar i konkreta beteenden och skapa förutsättningar för att verkligen kunna agera. Det är själva agerandet som spelar roll. Sätt dig ner och kolla på vad du kan göra för förändringar som räddar planeten.

Leave a Comment