Bygg ditt eget hus
Att någon gång i livet få bygga ett eget hus är en dröm för många. Det kan handla om att vara med i en process tillsammans med en arkitekt och en byggfirma men det också innebära att man mer handgripligt bygger sitt eget hus och utför så många moment som möjligt helt på egen hand. Båda metoderna har sina för- och nackdelar. I den här bloggposten kommer vi att titta närmre på vad det är bra att tänka på, oavsett vilken av metoderna man väljer. Många som vill bygga själva har en idé om att skapa ett energieffektivt och miljövänligt hus. Ofta är det dock bättre att bygga om och renovera en befintlig fastighet som annars skulle ha förfallit. Ett annat hållbart alternativ kan vara att återanvända material från en befintlig byggnad, när man uppfö en ny. Till exempel ett gammalt trägolv med charmig patina eller spegeldörrar och spröjsade fönster.
Tips för dig som vill göra allt
Har du funderat på att slippa bostadsköer genom att bygga ditt eget minihus? Har man bara någon stans att ställa det och håller sig inom vad man kan göra utan att söka bygglov är det faktiskt fullt möjligt. Minihus är ett koncept blir allt populärare idag. Inte minst i USA. Ofta är det hus på hjul det är fråga om och som alltså kan flyttas vid behov. Att bygga ett eget hus i större format är också möjligt, om man har förkunskaperna och låter proffs dra el och avlopp. Det stora problemet är ofta att få bygglov för sitt projekt och det kan vara en bra idé att låta en arkitekt ta fram en detaljerad ritning utifrån en idé man själv har. Då ökar man sina chanser att få tillstånd. Att bygga själv är givetvis billigare än att anlita en byggfirma men skillnaden i pris kan bli mindre än du tror eftersom byggfirmorna ibland kan få bättre priser på material och har utrustning som du måste hyra. Att bygga själv handlar mycket om att inse sina begränsningar och sedan anpassa projektet efter det.
Att anlita en arkitekt
En bra arkitekt kan omsätta dina idéer och behov till en färdig ritning som sedan lämnas över till ett byggbolag (om du inte själv vill agera projektledare och anlita egna hantverkare). Arkitekten är dessutom ett bra bollplank som har kunskap om vilka lösningar som passar på den tomt där du vill uppföra ditt hus. Att bygga självt kan också innebära ett så kallat kataloghus. Då finns det ett färdigt koncept men man kan göra tillval och anpassa delar av det. Vilken lösning som passar bäst handlar mycket om hur stor kunskap man själv har om hus och vad man har för budget. Att låta en arkitekt rita ett hus från grunden är i regel betydligt dyrare än att låta uppföra och anpassa ett kataloghus. Unika, arkitektritade, hus kan ha ett högt andrahandsvärde så länge de inte utgår från ovanliga behov hos den som lät uppföra det. onea är ett finansbolag med attraktiva villkor som kan hjälpa dig att förverkliga drömmen om att bygga ett eget hus.