Monthly Archives: januari 2016

Miljövänliga städtips

Aldrig använder vi så mycket kemikalier som när vi städar våra hem. Dessa kemikalier är varken bra för oss själva eller för miljön, där de ofta hamnar till slut via avlopp i dusch, toalett, diskho och handfat. Men det finns sätt att göra rent och fint hemma utan att också tära på miljön och utsätta din familj för kemikalier.

Mycket i hemmet kan rengöras med hjälp av vanlig såpa, ibland med lite hjälp från bakpulver. Det gäller till exempel ugnen, något som många drar sig för att rengöra för att det ofta innebär mycket svett och slit. Du kan dock göra det enkelt för dig genom att blanda två delar såpa och en del vatten i en sprayflaska, och sedan spraya insidan av ugnen. Stäng sedan ugnen och sätt den på mellan 100 och 150 grader, och låt stå i ungefär en kvart. När ugnen har svalnat helt igen behöver du bara torka av den lätt med vatten på en trasa. Samma såpvatten kan du använda för att torka av väggar och skåpluckor i köket.

Vad gäller bakpulvret kommer det till användning när man ska göra rent spisen. Då kan man nämligen hälla bakpulver på de områden som har ingrodd smuts, och sedan hälla på ättika på samma ställen. Ättikan och bakpulvret kommer att reagera, och när det har slutat bubbla och fräsa kan du helt enkelt torka av allt med vatten.washing-dishes-1112077_960_720

Såpa fungerar också utmärkt för att göra rent badrummet. Istället för att använda ett rengöringsmedel med massa kemikalier kan du helt enkelt blanda fyra delar vatten, två delar såpa och saften från en citron i en sprayflaska. Den blandningen kan du använda på alla ytor i badrummet.

Citron kan du också använda för att tackla ett annat problemområde i köket, nämligen ingrodda, smutsiga mikrovågsugnar. Genom att blanda saften från en citron med vatten i en skål, och ställa in den i mikron på full effekt i några minuter, kommer du enkelt att kunna torka bort det som tidigare satt fast som berget inne i mikron.

Om du känner att du har svårt att hinna med städning överhuvudtaget, kan du enkelt anlita städhjälp hemma via Qleano.se. Om du också vill värna om miljön väljer du helt enkelt en firma som utlovar miljömärkt städning.

Miljövänliga golv

De som vill ha ett så miljövänligt hem som möjligt, och som är i behov av att byta ut sitt nuvarande golv eller bygga nytt, bör välja ett golv av ett naturmaterial som inte behandlats med några kemikalier eller miljöfarliga ämnen, och som är förnyelsebart. Som tur är finns det flera alternativ att välja på, som dessutom erbjuder stor variation när det gäller personlig prägel och stil.

Ett sådant material är trä. Trägolv är förnyelsebara (förutsatt att man väljer trä från en ansvarstagande producent som planterar ny skog där den skövlas) och har flera andra fördelar. Trägolv passar till exempel särskilt bra i vårt klimat, eftersom de är varma, och de är dessutom bra för rygg och fötter, eftersom de har lite svikt. Genom att välja ett trägolv ger man också sig själv stora valmöjligheter när det gäller golvets utseende, eftersom man kan skapa variation genom olika träslag, som har olika färg, hårdhet och glans. Dessutom kan man lägga golven som plankor eller som parkett, och parkettgolv kan som bekant läggas i en mängd olika formationer.Parquet_Versailles_Motif

Ett annat förnyelsebart naturmaterial som passar utmärkt till golv är kork. Naturkork skapas genom att man skrapat av barken på korkekar. När detta görs med ungefär tioåriga intervaller skadas inte trädet alls av detta, utan det kan fortsätta producera ny bark under hela sin livslängd. Många tillverkare av korkgolv använder dessutom återvunnen kork från bland annat gamla vinkorkar. Också korkgolv är varma och sköna att gå på, och också korkgolv erbjuder stor variation, eftersom de finns med en mängd olika ytor och färger.

Det finns också golv som är en kombination av båda dessa miljövänliga material, nämligen linoleum. Linoleum tillverkas genom att man blandar kork, trä och kalksten med linolja och harts, och sedan pigmenterar denna blandning i önskad färg. Massan valsas sedan fast på en väv av jute, och på detta sätt får man ett helt naturligt, miljövänligt och hållbart golv. Linoleum kom ursprungligen från England, där det uppfanns av Frederick Walton, men sedan 1896 finns också en tillverkare av linoleumgolv i Sverige, vilket betyder att man kan köpa ett lokalt producerat golv och inte behöver belasta miljön med långa fraktsträckor.