Slöseri av resurser att slänga utgångna mediciner
Något som vi i Sverige och världen blivit allt mer medvetna om är att det är ett enormt resursslöseri att slänga mat, som kostar både för miljön och för våra plånböcker. Ett exempel på hur man nu försöker motverka detta är att det i Frankrike har blivit olagligt för mataffärer att slänga mat som gått ut – den måste istället doneras till behövande. Ett annat exempel är att allt fler konsumenter bryr sig allt mindre om det bäst före-datum som står på mjölk, ägg och andra matvaror, och istället väljer att lukta och smaka för att avgöra om maten har gått ut. Innan dess gjorde svenskars starka tillit till myndigheters rekommendationer att många till och med slängde bitsocker – som i princip är oförstörbart – när bäst före-datumet hade gått ut.
Men även om vi alltså har blivit bättre på att inte slänga mat i onödan, finns det något annat som är i princip oförstörbart, som vi ändå kastar så fort datumet som stämplats på förpackningen har passerats: mediciner. Precis som allt annat vi konsumerar har det krävts resurser för att tillverka medicinerna, och att slänga dem innan de faktiskt blivit dåliga är med andra ord att slösa bort dessa resurser. Dessutom krävs det ju nya resurser för att tillverka ny medicin för att ersätta den som slängts.
Det normala för mediciner i Sverige är att de anges ha en hållbarhet på mellan två och fem år. Efter att denna tid har gått ut kasseras mediciner för miljardbelopp i Sverige varje år – vilket kan vara helt onödigt. Faktum är att den enda anledningen till att en medicin får en viss hållbarhet är för att dess effektivitet har testats efter den tiden. Mediciner tillverkas för att ha extremt lång hållbarhet. Det betyder att mediciner skulle kunna ha en hållbarhet på minst tio gånger så många år, utan att dess effekt har minskat, om de bara testades efter så lång tid. Som exempel kan nämnas att de mediciner som förvaras i våra försvarförråd har getts en hållbarhet på 15 år, det vill säga tre gånger så lång tid som mediciner som säljs till allmänheten har.
Så nästa gång du ska ta en värktablett för ditt nageltrång, för huvudvärk, för mensvärk eller något annat, och du ser att medicinen har gått ut – släng den inte! Den fungerar med största sannolikhet lika effektivt ändå.