Yearly Archives: 2017

Bygg ditt eget hus

Att någon gång i livet få bygga ett eget hus är en dröm för många. Det kan handla om att vara med i en process tillsammans med en arkitekt och en byggfirma men det också innebära att man mer handgripligt bygger sitt eget hus och utför så många moment som möjligt helt på egen hand. Båda metoderna har sina för- och nackdelar. I den här bloggposten kommer vi att titta närmre på vad det är bra att tänka på, oavsett vilken av metoderna man väljer. Många som vill bygga själva har en idé om att skapa ett energieffektivt och miljövänligt hus. Ofta är det dock bättre att bygga om och renovera en befintlig fastighet som annars skulle ha förfallit. Ett annat hållbart alternativ kan vara att återanvända material från en befintlig byggnad, när man uppfö en ny. Till exempel ett gammalt trägolv med charmig patina eller spegeldörrar och spröjsade fönster.

Tips för dig som vill göra allt

Har du funderat på att slippa bostadsköer genom att bygga ditt eget minihus? Har man bara någon stans att ställa det och håller sig inom vad man kan göra utan att söka bygglov är det faktiskt fullt möjligt. Minihus är ett koncept blir allt populärare idag. Inte minst i USA. Ofta är det hus på hjul det är fråga om och som alltså kan flyttas vid behov. Att bygga ett eget hus i större format är också möjligt, om man har förkunskaperna och låter proffs dra el och avlopp. Det stora problemet är ofta att få bygglov för sitt projekt och det kan vara en bra idé att låta en arkitekt ta fram en detaljerad ritning utifrån en idé man själv har. Då ökar man sina chanser att få tillstånd. Att bygga själv är givetvis billigare än att anlita en byggfirma men skillnaden i pris kan bli mindre än du tror eftersom byggfirmorna ibland kan få bättre priser på material och har utrustning som du måste hyra. Att bygga själv handlar mycket om att inse sina begränsningar och sedan anpassa projektet efter det.

Att anlita en arkitekt

En bra arkitekt kan omsätta dina idéer och behov till en färdig ritning som sedan lämnas över till ett byggbolag (om du inte själv vill agera projektledare och anlita egna hantverkare). Arkitekten är dessutom ett bra bollplank som har kunskap om vilka lösningar som passar på den tomt där du vill uppföra ditt hus. Att bygga självt kan också innebära ett så kallat kataloghus. Då finns det ett färdigt koncept men man kan göra tillval och anpassa delar av det. Vilken lösning som passar bäst handlar mycket om hur stor kunskap man själv har om hus och vad man har för budget. Att låta en arkitekt rita ett hus från grunden är i regel betydligt dyrare än att låta uppföra och anpassa ett kataloghus. Unika, arkitektritade, hus kan ha ett högt andrahandsvärde så länge de inte utgår från ovanliga behov hos den som lät uppföra det. onea är ett finansbolag med attraktiva villkor som kan hjälpa dig att förverkliga drömmen om att bygga ett eget hus.

Organdonation

Tack vare den medicinska utveckligen kan läkare använda organ från en kropp som inte längre behöver dem, och placera dem i en kropp som behöver ett likadant nytt och friskt organ. Den första transplantationen som lyckades skedde redan 1954 i Boston. Då var det en njure som togs från en avliden person för att sedan opereras in i en annan människa. Innan 1954 hade det förekommit många försök till transplantationer, men ingen av dem hade lyckats. I och med att man plötsligt lyckades använda ett organ i en annan kropp gick startskottet för en helt ny marknad och ett nytt synsätt kring organdonationer. Sverige är ett av de länder i världen där flest invånare är villiga att donera sina organ efter döden. Ändå är det många organ som inte går till donation. På sätt och vis blir de organen bortkastade, när de kunde göra stor nytta både för medicinsk forskning och för enskilda individer. Att donera organ är både bra för samhället och för enskilda individer.

Rädda någon annans liv

Om man bestämmer sig för att donera sina organ efter döden kan de användas på flera sätt. Antingen kan ens organ gå till en individ som behöver dem. Det kan finnas människor vars överlevnad hänger på om någon väljer att donera ett organ. Dina organ kan också gå till medicinsk forskning. på så vis återanvänder du även din kropp efter din död genom att donera dina organ. Istället för att de går till spillo kommer de till användning igen. Man tar aldrig organ från en individ utan samtycke. När man funderar över om man vill donera sina organ kan man tänka på fördelarna med att göra det. En enda avliden människa kan hjälpa hela åtta andra personer till ett friskare liv, och i vissa fall till och med rädda deras liv. Om ens organ går till forskning kommer läkare världen över få de hjälpmedel de behöver för att kunna utveckla nya metoder, och i det långa loppet är det de metoderna som kan rädda liv. Alla framsteg som gjorts inom medicin har gjorts med hjälp av forskning och försök. Genom att donera sina organ kan man bidra till att forskningen kan fortgå.

Ta ställning så länge du lever

Det är bra att ta ställning till om man vill donera sina organ redan när man lever. Genom att donera sina organ hjälper man både människor, samtidigt som man ser till att de organ som är friska används så länge det bara är möjligt. Vill man donera sina organ kan man registrera sig som organdonator. Det är också klokt att berätta för sina närmaste att man gärna vill donera sina organ. Om man inte tar ett beslut under sin livstid kommer det bli ens anhöriga som får ta beslutet när man dött. Det kan vara ett tufft beslut att ta samtidigt som man sörjer den människan som gått bort. Som anhörig har man mycket att stå i som det är, med att planera begravning och göra bouppteckningar. Har man funderingar kring hur man ordnar en miljövänlig och fin begravning kan man klicka här för att få läsa mer om begravningsbyråer. De kan svara på alla frågor man har.

Återanvändning

I många år har vi konsumerat långt mer än vad vår jord egentligen mäktar med. Vi köper kläder, bilar och elektronik samt nya saker till hemmet, medan miljön blir allt mer lidande. På senare år har dock många fått upp ögonen för vad konsumtionen gör med vår jord och börjat tänka mer långsiktigt, bland annat genom att återvända saker. Inte bara privatpersoner har fått upp ögonen för återanvändning, även stora företag börjar titta på lösningar som gör att de kan använda gammalt material igen. Läs vidare och lär dig mer om återanvändning.

Varför är återanvändning bra?

När nya produkter ska tillverkas går det åt enorma resurser, både vad gäller arbetskraft och miljö. Om man istället använder det som redan finns, så minskar man dessa stora påfrestningar på miljön. Speciellt elektronikprodukter som mobiltelefoner frestar på miljön mycket, dessutom framställs de ofta under ganska dåliga förhållanden för arbetarna. På grund av detta lämnas till exempel Skanskas datorer till återanvändning. På så sätt kan man ta vara på de komponenter som fortfarande fungerar och installera dem i nya tekniska produkter. Även många andra stora företag börjar få upp ögonen för smart återanvändning. Klädföretaget Hennes och Mauritz har till exempel gjort en klädkollektion av återvunna kläder.

Vad kan du göra själv?

Efter att ha läst den här texten kanske du funderar lite över vad du kan göra själv för att bidra till återanvändning. Det finns till exempel flera företag som tar emot gamla mobiltelefoner och återanvänder komponenterna till nya telefoner. Låt därför inte din gamla mobiltelefon ligga i en låda, utan lämna in den istället. Det är generellt också bra att satsa på saker du kan använda flera gånger. Köp till exempel inte nya plastkassar varje gång du handlar. Ta istället med en egen kasse i tyg till mataffären. Du vet säkert redan också att det är viktigt att återvinna glas och metall så att det kan återanvändas och bli nya produkter.

Att leva hållbart

Med hållbarhet brukar man i det här sammanhanget syfta på en livsstil som inte förbrukar för mycket av jordens resurser. Det gäller särskilt resurser som inte är förnyelsebara i samma takt som vi gör av med dem. Olja är ett bra exempel på detta. Även produkter som tillverkas med hjälp av olja, till exempel plast, är klart tveksamma ur hållbarhetshänseende. Överkonsumtion av el är en annan sak som kan anses som ohållbart eftersom det leder till klimatpåverkan. I den här bloggtexten ska vi ge några tips på vilka val man kan göra för att bli mer sparsam med jordens resurser.

Kan hållbarhet kombineras med hög livskvalitet?

Hur kan ditt liv bli med hållbart? Kan du uppnå det utan att gå miste om något som du verkligen värdesätter? Åtgärder som gör stor skillnad beträffande hållbarhet är att göra miljövänliga val i fråga om transporter, mat och uppvärmning. Bensindrivna fordon som bilar och flygplan är idag ett av de tydligaste exempel på mänsklig verksamhet som inte är hållbar i längden. De flesta av oss kan faktiskt välja andra transportmedel, och kanske få lite motion på köpet. Det är stor skillnad på att värma en fastighet med olja, kol eller ineffektiva eldrivna system, och på att använda en affektiv pelletspanna eller en bergvärmepump. Bergvärme är dyrt att installera men leder till lägre månadskostnader.

Tänk på vad du äter

Ohållbar produktion av livsmedel kan leda till bland annat övergödning av hav och sjöar, gift- och koldioxidutsläpp, skogsskövling och minskning av den biologiska mångfalden. När det gäller matvaror finns det, i många länder ett bra system för märkning av ekologiska produkter. Det är alltså relativt enkelt att göra bra val som konsument. Hållbarhet måste även ta med jordens växande befolkning i beräkningen. Alla kan inte äta mat producerad på den lokala bondgården. Men om du har den möjligheten så är det ett hållbart alternativ. Ett annat bra och enkelt tips är att alltid undvika att köpa dryck på plastflaska. I Sverige återvinns nästan alla burkar och glasflaskor. Det är ett mycket bättre alternativ.